Fotis Siotas Noiserelease Violin Synth Interview

Φώτης Σιώτας

 Οι συνεργασίες του πολλές, μακροχρόνιες και ουσιαστικές. Στην τελευταία του δισκογραφική δουλειά “Σωτήρες” αναλαμβάνει για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου το ρόλο του frontman. Ακολουθεί η σύντομη κουβέντα μας με τον Φώτη Σιώτα.
Με λίγα λόγια… 

 • Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
 • Η μουσική του πορεία ξεκινάει σε ηλικία έξι ετών τραγουδώντας στην παιδική χορωδία της Αγία Τριάδας στη Θεσσαλονίκη.
 • Σε ηλικία εννέα ετών έρχεται η πρώτη του επαφή με το βιολί και το τραγούδι ξεκινώντας μαθήματα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης .
 • Στα δεκαεφτά του αρχίζει να παίζει με μπάντες της πόλης όπως οι “Ποδηλάτες” του Μανώλη Φάμελλου.
 • Το 1993 ξεκινάει η συνεργασία του με τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.
 • Δύο χρόνια μετά συνεργάζεται με τους “The Walkabouts” και προκύπτει ο η δουλειά “Nights Between Stations.
 • Το 1998 δημιουργεί το συγκρότημα “Ευοί Ευάν” με το οποίο ηχογραφούν δύο άλμπουμς ενώ ταυτόχρονα παίζει και με τους “Boomstate”.
 • Το 2003 ξεκινάει η συνεργασία του με τον Γ. Αγγελάκα και τους “Επισκέπτες” και δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί η δουλειά “Από δω και πάνω”.
 • Το 2004 κατεβαίνει στην Αθήνα και, μεταξύ άλλων, ξεκινάει και η συνεργασία του με την χορευτική ομάδα Sinequanon. Την ίδια χρονιά ανεβάζουν το έργο ‘Ο μυστικός δείπνος’ σε μουσική Θ. Παπακωνσταντίνου.
 • Το 2007 δημιουργεί τους “Sancho 003” με τον Κώστα Παντέλη.
 • Το 2009 κυκλοφορεί η πρώτη τους δουλειά με τίτλο ‘We buy gold’ .
 • Δύο χρόνια μετά αναλαμβάνει την παραγωγή του δίσκου “Ελάχιστος Εαυτός” του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
 • Μετά από μακροχρόνια προετοιμασία κυκλοφορεί το 2016 το άλμπουμ με τίτλο “Σωτήρες” ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον Λευτέρη Μουμτζή και τη “Λουβάνα Δίσκοι”.
 • Παράλληλα με τις πιο πάνω συνεργασίες και projects του, συνεργάζεται και με άλλους -όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης- τόσο για εμφανίσεις όσο και δισκογραφικά.

Πρόσφατα, μετά από δύο χρόνια δουλειάς, έχει κυκλοφορήσει το άλμπουμ με τους “Σωτήρες”. Πώς γεννήθηκε αυτή η δουλειά; Είναι κατά κάποιο τρόπο η εξέλιξή σου μουσικά και αισθητικά μετά τους “Sancho 003”;

Η ιδέα αυτή γεννήθηκε πριν τρία χρόνια στην Κύπρο μαζί με τον Λευτέρη Μουμτζή .Είχα αρχίσει να γράφω και να συγκεντρώνω τους στίχους και έτσι όλο αυτό το διάστημα των τριών χρόνων ταξίδευα στην Κύπρο, όπου δουλεύαμε στο σπίτι του Λευτέρη και αργότερα στο eleven63, το στούντιο του Αντρέα Τραχωνίτη που είναι και ο ηχολήπτης του δίσκου. Είναι κάτι διαφορετικό από τους “Sancho 003“. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Εδώ υπάρχει μια μπάντα και βέβαια ο “λόγος”, το τραγούδι. Οι “Sancho 003”  έχουμε μια ήσυχη, αλλά και αρκετά μεγάλη, βόλτα οπότε μέσα στο χρόνο έχουμε παρουσιάσει αρκετά δείγματα και έχουμε βρει τη “γλώσσα μας”.

 

Αν δεν κάνω λάθος, είναι το πρώτο project στο οποίο είσαι ο frontman. Θεωρείς ιδιαίτερη αυτή τη δουλειά για αυτό το λόγο; Είναι μια ανάγκη σου η οποία έχει εκπληρωθεί ή είναι μια αρχή;

Είχα τα λόγια – ήθελα να τα πω. Μου αρέσει η ιδέα μιας μπάντας που θα προσεγγίσει τον ελληνικό στίχο με ένα ιδιότυπο τρόπο και θέλω να το ζήσω. Θα δείξει ο χρόνος αν αυτό είναι απλά η συγκεκριμένη εργασία ή  κάτι που θα έχει δρόμο.

 

Κάνεις πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Δεν πιστεύεις ότι χρειάζεται αφοσίωση για να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό; Θα ήθελες κάποια στιγμή να αφήσεις πίσω κάποια δουλειά για χάρη μιας άλλης ενασχόλησης;

Μάλλον είμαι τέτοιο πλάσμα. Αναρωτιέμαι για το πως εστιάζω στη μουσική και πως δίνω ενέργεια σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Παίρνω όμως πολλά μέσα από τις εμπειρίες, τις σχέσεις. Όταν λαχταράς να πεις κάτι δικό σου, βρίσκεις το χρόνο να το πλάσεις.

 

Δημιουργείς δίπλα σε κάποιους από τους σπουδαιότερους τραγουδοποιούς της Ελλάδας. Νιώθεις τυχερός για τη μουσική σου πορεία;

Είμαι τυχερός που βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη σε μια μεγάλη παρέα με μουσικούς, συγκροτήματα, στούντιο,  χώρους που έπαιζαν καθημερινά μουσική.

 

Οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις δουλέψει λένε για σένα τα καλύτερα. Πέρα από το γενικότερο κλίμα, πόσο σημαντική είναι η σχέση με τους συνεργάτες σου για το μουσικό αποτέλεσμα;

Μουσική παίζεις, οι σχέσεις με τους υπόλοιπους είναι δρόμοι ανοιχτοί. Πρέπει να επικοινωνείς και να μοιράζεσαι.

 

Σε παλαιότερη συνέντευξή σου, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, έχεις πει ότι “τώρα το επάγγελμα του μουσικού είναι ανέκδοτο”… Έχει αλλάξει κάτι από τότε; Παρακολουθείς τη γενικότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση;

Όλοι ζούμε στο έργο. Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη. “Χαοτική αδράνεια”. Συνεχίζω παρόλα αυτά, με τρελό γκάζι, να ζω απ’ τη μουσική, ή τουλάχιστον να προσπαθώ.

 

Σήμερα η τεχνολογία επιτρέπει σε πολλούς μουσικούς να παρουσιάζουν τη δουλειά τους και να κυκλοφορούν όλο και περισσότερες ανεξάρτητες παραγωγές. Υπάρχει χώρος για όλους;

Νομίζω ότι και τώρα και παλιότερα, οι ανεξάρτητες παραγωγές έχουν προσφέρει στη μουσική πολύ περισσότερα από τις μεγάλες εταιρίες, που μάλλον δεν τις ενδιαφέρει και τόσο η μουσική. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ανεξάρτητες παραγωγές τα τελευταία χρόνια στην  Ελλάδα. Εξάλλου οι πιο πολλές βγαίνουν με κόπο, μεράκι και αυτοχρηματοδότηση.

Fotis Siotas Σωτήρες Sotires Album

Σωτήρες 2016

Σωτήρες – Κοκκινοσκουφίτσα (2016) 

Έχεις πει ότι ένα από τα όνειρα σου για το μέλλον είναι να είσαι πιο ήρεμος, παρόλο που η ηρεμία φαίνεται να είναι ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό σου. Τελικά δεν είναι όντως έτσι;

Σίγουρα δεν είναι. Είναι παροιμιώδης η ψυχραιμία μου σε κάποια απλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας. Σίγουρα οι στενοί μου φίλοι αν το διαβάσουν αυτό θα σκάσουν στα γέλια. Όταν παίζω μουσική είμαι κάπως καλύτερα.

 

Πώς έχει αλλάξει η ζωή σου μετά την πατρότητα;

Προσπαθώ να είμαι πιο ψύχραιμος… Αυτή η πολύ όμορφη σχέση, η αγάπη δηλαδή διάχυτη, ζωγραφίζει όλο το φόντο της σκέψης και της ζωής μου.

 

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια; Ποιες οι επόμενες εμφανίσεις, δουλειές, συνεργασίες;

Δουλεύουμε με τον Κώστα Παντέλη τον καινούργιο δίσκο τον Sancho 003. Θα παίξουμε στη Θεσσαλονίκη Κυριακή, 19 Μαρτίου και Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ. στο Vitruvian Thing, (https://www.facebook.com/events/599810000223843/ ) και στον Πειραιά την Τετάρτη 22 Μαρτίου στο “ΚΡΕΜΛΙΝΟ”, στο φεστιβάλ “Μέσα Θάλασσα”. Κάνουμε πρόβες για κάποιες συναυλίες αλλά και για καινούργιο υλικό με τους Σωτήρες, θα κάνω μια μεγάλη βόλτα με τον Σωκράτη Μάλαμα στο εξωτερικό Απρίλη και Μάη. Επίσης θα παίξουμε με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο και το “Ακούστικ Σετ” στο Six Dogs την Μ. Τρίτη και Μ. Πέμπτη.

8 Ερωτήσεις :
 1.  Πρωινός, Απογευματινός η Νυχτερινός Τύπος;
 2. Αντικείμενο που δύσκολα θα αποχωριζόσουν;
 3. Θα προτιμούσες να διαβάσεις το βιβλίο ή να δεις την ταινία;
 4. Αγγαρεία που μισείς;
 5. Τραγούδι που σου έχει κολλήσει στο μυαλό τελευταία. 
 6. Αγαπημένο φαγητό /σνακ;
 7. Αγαπημένος Σούπερ Ήρωας;
 8. Ένας ήχος που δεν αντέχεις είναι: 
8 Απαντήσεις :
 1. Νυχτερινός.
 2. Το βιολί μου.
 3. Το βιβλίο.
 4. Να πλένω σπανάκι.
 5. Βαθειά στη θάλασσα θα πέσω. Γ . Ζαμπέτας.
 6. Ξηροί καρποί.
 7. Δεν έχω .. η Black Widow ίσως, πολύ όμορφη.
 8. Αλάδωτη τέντα.

Published on 21 March 2017

Interview and Design by NoiseRelease.
Photography by Παναγιώτης Μηνάς

Το υλικό που υπάρχει στην Ιστοσελίδα είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις Πολιτικές Προστασίας Πνευματικών Δεδομένων του NoiseRelease.